AMERIKA U VATRI, VOJSKA IZAZI NA ULICE? Erupcija narodnog besa na ulicama Mineapolisa zbog brutalnog policijskog ubistva Afroamerikanca, NEMIRI SE PROŠIRILI NA ČIKAGO, LOS ANĐELES I MEMFIS!

NAJNOVIJE VESTI- Guverner Minesote proglasio je vanredno stanje i poslao vojnike na ulice suočen sa ozbiljnim nasiljem, koje je prouzrokovala smrt Džordža Flojda, stradalog tokom hapšenja.

Južni deo Mineapolisa prosto je eksplodirao kada su se na internetu pojavili snimci hapšenja, na kojima se vidi policajac koji kolenom sprečava Flojda da se podigne.

Neserećnik je preminuo pošto mu je policajac Derek Šovin kolenom prekinuo dotok kiseonika.

Mediji izveštavaju da su demonstranti noćas nasilno zauzeli policijsku stanicu u kojoj su radili policajci koji se sumnjiče za nasilnu smrt Flojda i zapalili je.

„Nažalost, neki su se upustili u nelegalne i opasne aktivnosti, uključujući paljevinu, izazivanje nereda, pljačku i uništavanje imovine“, napisao je guverner Tim Volc objašnjavajući razloge zbog kojih je proglasio vanredno stanje.

PovezaneVesti

​Lokalne vlasti u Minesoti su u četvrtak pokušavale da utvrde stepen štete, uključujući potpuno uništen trgovinski centar, nekoliko spaljenih prodavnica i potpuno demoliran stambeni blok.

Gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Frej je rekao da je destrukcija demonstranata „proizvod besa lokalnog crnačkog stanovništva zbog 400 godina nejednakosti“.

U ceo slučaj se umešao i predsednik Donald Tramp koji je saopštio da Ministarstvo pravde i Federalni istražni biro (FBI) istražuju slučaj “nenaoružanog Afroamerikanca, koji je preminuo u policijskom pritvoru” 

U Mineapolisu je proglašeno vanredno stanje, a nemiri su se proširili na Čikago, Los Anđeles i Memfis.

Policija slagala da se Flojd opirao hapšenju, video snimak ih demantovao!

Policija u Mineapolisu objavila je da se Džordž Flojd opirao hapšenju. Ali na videu koji je objavio CBS Ivning njuz ne vidi se da se Džordž opire policajcima koji mu stavljaju lisice, a potom ga bacaju na pod.

“Molim vas, nemojte da me ubijete”

Nakon toga jedan od policajaca gotovo pet minuta držao mu je koleno na vratu, iako ga je Džordž preklinjao da ga ne ubije.

Koliko je situacija ozbiljna pokazuju fotografije i snimci zgrada koje su u plamenu.

​Požar je izbio na jednom gradilištu, zahvativši zgradu koja je u izgradnji. Jedan sprat se i urušio.

Demonstranti su, takođe, razbijali izloge radnji i odnosili stvari,

Mnogi su se okupljali na mestu gde je Džordža policija uhapsila, a nedugo zatim i ugušila. Neki demonstranti uzvikivali su: “Nema pravde, nema mira”, dok su drugi uzvikivali “Ne mogu da dišem”, što su bile Džordžove poslednje reči.

“Ovde smo da im pokažemo kako nećemo da tolerišemo takvo ponašanje i da će biti posledica ako nastave da nas ubijaju. Neće im to više proći”, rekao je jedan od demonstranata

Neki građani su, iako podržavaju demonstracije protiv policijske brutalnosti, odlučili da naoružani zaštite lokalne radnje.

Guverner Minesote Tim Volc je na svom profilu na Tviteru poručio da je se protest razvio u „ekstremno opasnu situaciju“.

Ranije tokom dana, demonstratni su otišli do kuće Dereka Šovina policajca koji je ubio Flojda i tom prilikom na pločniku ispred njegove kuće napisali „Ubica“.

 

Related Posts

Pratite nas