Đumbir je začinska biljka sa potvrđenim lekovitim svojstvima. U našoj kuhinji nema baš široku primenu, iako je njegov koren aromatičan i miriše na limun, dok je ukus slatkasto pikantan i veoma svež. Kao takav, đumbir je vrlo ukusan začin dodat kolačima, likerima ili pivu.
Istovremeno, koren đumbira je dobar anstiseptik koji smiruje kašalj, zbog čega se koristi kao dodatak za tople napitke zimi. Stimuliše cirkulaciju krvi i rad jetre, otklanja grčeve i predstavlja snažan antioksidans. Koristan je i za uklanjanje otoka, napada vrućine i raznih mučnina.
Sa medom đumbir je najpoznatiji kućni lek za lečenje kašlja kod dece. A sok od svežeg đumbira pomešan sa sokom od svežeg belog luka i medom, predstavlja delotvoran lek protiv astme.
Šta đumbir čini tako neobičnim i specijalnim?
Gingerol je vrsta uljane smole koja nastaje iz korena đumbira i predstavlja veoma jak antioksidant i protivzapaljensko sredstvo. Đumbir sadrži preko 100 bioaktivnih jedinjenja, minerala i vitamina, kao što su B6 i vitamin C, magnezijum, natrijum, kalcijum, a mnogobrojna ispitivanja potvrđuju činjenicu da bi trebalo uvrstiti đumbir u svakodnevnu ishranu.
Đumbir može da poboljša vaš imunitet, a to je itekako važno, posebno onda kada ste često bolesni, malaksali i slabi.
Đumbir – lek za mučnine, povraćanje i stomačne probleme
Ukoliko imate stomačne tegobe kao što su nadutost, grčevi, zatvor gorušicu ili mučninu i povraćanje (naročito u trudnoći), đumbir je rešenje. Ovaj čudotvorni koren oblaže sluznicu želuca i obnavlja je, deluje na glatke mišiće u crevima, opušta ih i omogućava hrani da se slobodno kreće kroz digestivni trakt.
Za razliku od uobičajenih lekova i hemijskih preparata, koji se daju trudnicama koje previše povraćaju, đumbir kao lek je potpuno bezbedan, ne šteti fetusu i dovoljno ga je uzeti u malim količinama.
Đumbir u ishrani
Kada govorimo o svakodnevnoj ishrani, đumbir se odlično uklapa sa mnogo različitih tipova namirnica, a posedno dobro ide uz morsku hranu, pomorandže, limun, dinju, svinjetinu, bundevu i jabuke.