Naučnici sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru otkrili su da konzumiranje pečuraka dva puta nedeljno može da smanji rizik od propadanja moždanih funkcija u kasnijem periodu života za čak 50 odsto
Istraživanje je trajalo šest godina i pokazalo je da osobe koje nedeljno pojedu 300 ili više grama pečuraka imaju manji rizik od blagog kognitivnog oštećenja.
Čak i manja količina pečuraka pozitivno utiče na rad mozga, jer sadrže amino-kiseline koje ljudski organizam ne može sam da proizvede. U studiji je učestvovalo više od 600 osoba koje su starije od 60 godina, a u obzir su uzete njihove prehrambene i zdravstvene navike.
Ispitanici, koji su imali demenciju, učestvovali su i u testovima za utvrđivanje stepena ove bolesti, pa su naučnici zaključili da konzumiranje pečuraka na nedeljnom nivou može da prepolovi rizik od moždanih poremećaja.
Pečurke se “kvalifikuju” za jednu od najpotcenjenijih namirnica. Iako postoji mnogo vrsta, koje se pripremaju na najrazličitije načine, kad bi vas neko pitao da navedete pet zdravih namirnica, pečurke vam verovatno ne bi pale na pamet. A trebalo bi. Evo zašto je dobro jesti pečurke:
Nemaju mnogo kalorija
Postoji dosta vrsta jestivih pečuraka, a prosečna kalorijska vrednost na 100 grama je tridesetak kalorija. Šampinjoni imaju, recimo, 26 kalorija, vrganj 25… Suve pečurke imaju nešto više – 313 kalorija na sto grama.
Osim toga, imaju do 0,5 odsto masti, dosta vlakana, dva odsto belančevina, i oko 4 odsto ugljenih hidrata. Ostatak, 91 odsto odlazi na vodu.
Studija iz 2017. pokazala je da glad mogu da utole skoro kao i meso, pa ako želite da održite zdravu kilažu ili da smršate, pečurke su odličan izbor, piše Medical Daily.
Ublažavaju zapaljenske procese
Zahvaljujući visokom sadržaju antioskidanata kao što su ergotionein i selen, ublažavaju zapaljenske procese u organizmu. Zato su važne u ishrani osoba koje pate od autoimunih bolesti koje prate upalne procese, kakve su recimo multipla skleroza, reumatoidi artritis ili lupus.
Dobre su za kosti
Jedna porcija kuvanih pečuraka zadovoljava trećinu dnevnih potreba za bakrom, esencijalnim mineralom koji nam je neophodan za zdrave kosti. Osim toga, odličan su biljni izvor vitamina D koji je važan jer omogućava telu da iskoristi kalcijum iz namirnica.
Riznica vitamina i minerala
Pečurke su naročito važne za osobe koje ne jedu mnogo mesa, ili ga ne jedu uopšte. Dobar su izvor gvožđa, selena, bakra, fosfora i kalijuma. Osim toga, imaju i visok sadržaj vitamina B grupe.
I na kraju – usporavaju starenje, zahvaljujući svim tim antioksidantima, vitaminima i mineralima