ŠTA SE TO DEŠAVA S MESECOM! Čudan oreol uzbunio građane Srbije i regiona! Uz narodno verovanje postoji i ovo naučno objašnjenje!

PovezaneVesti

Tokom večeri na nebu iznad Srbije mogao se videti koncentrični krug oko Meseca, koji je, sudeći po objavama, zbunio mnoge korisnike društvenih mreža. Građani iz cele Srbije javljaju da su primetili čudan krug oko Meseca. 

Međutim, radi se o pojavi koja se stručno naziva „efekat oreola“. Mesečev oreol i mesečeva korona nastaju na sličan način kao i duga – prelamanjem svetlosti na kristalima leda ili kapljicama vode u gornjim slojevima atmosfere. Oreol ima oblik velikog prstena koji okružuje Mesec.

Nastaje prelamanjem mesečine na kristale leda u oblacima na velikim visinama. Mehanizam nastanka ovih ledenih kristala nije u potpunosti poznat, ali svi imaju približno isti heksagonalni oblik i slične dimenzije.

Nastaju u cirusnim oblacima, koji se nalaze na visini od oko 6.000 metara, brzim smrzavanjem kapljica vode, piše VojvodinaMeteo.

Priče i legende o Mesecu

Za Mesec su prikupljene priče i legende u vezi sa “šarama”, pomračenjem i običajima vezanim za određene faze.

Za Mesec su vezani i neki načini za prognoziranje vremena. Ako se vidi “ograda” oko Meseca (halo efekat), doći će do pogoršanja vremena, kao i kad je Mesec crvene boje.

Pomračenje Meseca predstavlja loš predznak. Može doći do smrti vladara, do izbijanja rata, do neke prirodne katastrofe ili epidemije. Negde se pominje kao loš predznak uopšte, a negde kao loš predznak za protivnike srpskog naroda ili za vladara naroda protivnika Srba. Ovo je verovatno posledica ropstva pod Turcima jer je simbol muslimana polumesec.

U prošlosti se, verovatno, pomračenje Meseca tumačilo kao predznak sloma Otomanske imperije. Kasnije je ovaj simbol uopšten na sve neprijatelje srpskog naroda, što je, verovatno, posledica čestih ratova.

Pun mesec i mladi Mesec

Običaji koji su vezani za faze Meseca mogu se podeliti na običaje vezane za pun Mesec i običaje vezane za mlad Mesec. Za vreme mladog Meseca valja započinjati poslove. Tada valja seći drva, klati stoku, šišati ovce, beleti tkaninu, prati rublje, sejati...

Pun Mesec nije povoljan za započinjanje nekih poslova. To je zato što on potpomaže razmnožavanje štetočina. Tako, ako se poseku drva na pun Mesec, razmnožiće se žižak i uništiti drva; ako se zakolje stoka, meso će se brzo ucrvljati; ako se opere ili izbeli tkanina, ubrzo će se pokidati…

Ako neko nije dobrog zdravlja, ne treba da gleda u pun Mesec. Za pun Mesec vezani su i obredi vračanja i skidanja bradavica. U narodu je poznata pojava mesečarenja i vezuje se za ljude koji hodaju u snu za vreme punog Meseca.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 192.RS (@192_rs)

Related Posts