Pripremaju se od krompirovog testa u koje se stavlja zaslađena šljiva te posipa slatkim mrvicama prethodno ugrejanim na puteru.
Knedle se mogu praviti s pekmezom od šljiva, sa smrznutim šljivama kojima se prethodno izvadila košpica ili čak s marelicama.
Sastojci za testo:
- 1 kg krompira
- 60 g putera
- 2 jajeta
- 150 g pšeničnog brašna
- 400 g oštrog brašna
- so
Sastojci za nadev:
- 700 g šljiva ili 25 komada
- 100 g šećera
Sastojci za posipanje:
- 200 g prezle
- 100 g šećera
- 1 vrećica vanilinog šećera
- 100 g putera
Priprema:
Krompir ogulite, operite, izrežite na veće komade i kuvajte u slanoj vodi, kao što to radite kada pravite pire krompir.
Pošto se krompir skuvao, ocedite ga i gnječilicom za krompir napravite pire.
U vrući pire krompir dodajte puter, dobro izmešajte i ostavite da se ohladi.
Već sada možete da pripremite smesu za posipanje knedli tako što ćete u plićoj posudi rastopiti puter. U otopljeni puter umešajte prezle i zagrevajte uz stalno mešanje dok prezle ne dobiju zlatnožutu boju. Malo ohladite i u smesu dodajte šećer i vanilin šećer, dobro promešajte i ostavite sa strane.
U ohlađeni pire krumpir dodajte jaja, pšenično bračno, so i polovinu predviđenog brašna za testo. Sve zajedno lagano umešajte, najpre u posudi, a kasnije nastavite na nabrašnjenoj radnoj površini uz stalno dodavanje brašna dok ne dobijete mekano testo.
Hoće li vam biti potrebna sva količina brašna ovisiće o vrsti krompira. Ako upotrebite beli brašnasti krompir, on pri kuvanju zadržava manje vode, tako da će vam možda trebati malo manje brašna od napisane količine.
Šljive operite i očistite od košpica, tako što ćete svaku šljivu zarezati sa strane i izvaditi im košpicu.
Knedle napravite tako što ćete nabrašnjenim rukama otkinuti komadić testa veličine oraha, malo ga razvucite na dlanu. Na testo stavite očišćenu šljivu koju ste prethodno sa spoljne strane uvaljali u brašno, a u sredinu šljive stavili malu kašićicu šećera.
Preko šljive prevucite testo i oblikujte malu lopticu. Napravljene loptice stavljajte na nabrašnjenu površinu. Ovako formirane loptice možete po želji zamrznuti i neki drugi dan po potrebi završiti.
U posudu u kojoj ćete kuvati knedle nalijte vode, dodajte malo soli i pustite da proključa.
Napravljene loptice sa šljivama spuštajte u kipuću slanu vodu na kuvanje, ali pazite da u posudi ne bude previše vode jer će nivp vode porasti kada stavite knedle u vodu.
Kada knedle spustite u kipuću vodu dobro je pomeriti malo kašikom da se ne zalepe za dno posude. Kada voda nakon spuštanja knedli proključa, smanjite temperaturu da knedle lagano kuvaju. Nakon nekoliko minuta knedle bi trebalo da isplivaju na površinu vode. Nastavite ih kuvati još 5 minuta.
Kuvane knedle izvadite iz ključale vode i spustite u posudu s prezlama koje ste prethodno ugrejali na puteru. Po želji ih možete potpuno uvaljati u pripremljenu smesu za posipanje ili samo posuti po vrhu knedli.
Knedle su najukusnije kada su još tople, a uz knedle možete poslužiti pavlaku u koji ste dodali malo šećera u prahu. Prijatno!