Španski naučnici su došli do zaključka da umerena konzumacija mleka i proizvoda sa niskim sadržajem masti smanjuje rizik od razvoja brojnih bolesti, prenosi portal „Medikal ekspres“, pozivajući se na istraživanje.
Naučnici su sproveli meta-analizu 14 istraživanja, u kojima su testirana preventivna svojstva mleka. Ističe se da su istraživanja zasnovana na podacima dobijenim tokom randomizovanih kontrolisanih studija, kao i tokom drugih anketa i meta-istraživanja, navodi ovaj portal.
Utvrđeno je da upotreba mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti, posebno jogurta, smanjuje rizik od razvoja metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.
Osim toga, konzumacija mlečnih proizvoda u vezi je i sa smanjenom verovatnoćom razvoja kolorektalnog raka i raka bešike.
Istovremeno, istraživanje je pokazalo da mleko ne štiti od osteoporotičnih preloma ili preloma kuka, ali smanjuje rizik od frakture kičme.